Biorazgradljivi odpadki (BIOO)

ZBIRANJE BIOO V HIŠAH - ŠALEŠKA DOLINA
december - marec odvoz na tri tedne
april - november tedenski odvoz
 
ZBIRANJE BIOO V HIŠAH - ZG. SAVINJSKA DOLINA
november - marec odvoz na 14 dni
april -oktober tedenski odvoz
 
doma PRAVILNO RAZVRSTITI odpadke

ODDATI v za to namenjen zabojnik

zabojnik na dan odvoza do 6. ure pripraviti na DOGOVORJENO ODJEMNO MESTO

ODVOZ s smetarskim vozilom

PREKLADANJE v kotalne prekucnike na prekladalni postaji v ZC in prevoz v Celje

 KOMPOSTIRANJE 

Najmanjši volumen zabojnika za BIOO je 80 l.

V primeru, da gospodinjstvo ne želi rjavega zabojnika, ga je treba dostaviti na upravo PUP-Saubermacher, d. o. o., Koroška cesta 46, Velenje, v času uradnih ur podjetja, na upravi pa je treba izpolniti obrazec za kompostiranje.

Povzročitelj odpadkov je dolžan poskrbeti, da so pokrovi na zabojniku zaprti, vreče z oznako PUP-Saubermacher povezane s trakom. Dodatne količine odpadkov ob zabojniku se ne pobirajo, zato je treba naročiti večji zabojnik (menjava se plača po ceniku podjetja oz. jo lahko zamenjate sami) oz. je ob dodatnih količinah možnost brezplačnega prevzema do 4 rjavih vreč na leto/gospodinjstvo. Pranje zabojnikov je dvakrat letno. Uničenje ali odtujitev zabojnika se plača po ceniku PUP-Saubermacher.

Pozor! Kosti, meso, salame in siri sodijo v črn zabojnik.

Biorazgradljive odpadke oddajajte v papirnih oz. biorazgradljivih vrečkah.

Koristni nasvet: Odpadno olje zbirajte ločeno in ga oddajte v ZC Velenje oz. Podhom.

 

V rjav zabojnik sodijo:

Kuhinjski odpadki:

  • zelenjavni odpadki,
  • olupki in ostanki sadja,
  • kavna usedlina, kavni filtri in čajne vrečke,
  • kuhani ostanki hrane (brez mesa in kosti),
  • jajčne lupine,
  • pokvarjeni prehranski izdelki,
  • papirnate serviete, brisače, robčki za enkratno uporabo.

Vrtni odpadki:

  • rože,
  • plevel,
  • trava,
  • listje,
  • zemlja lončnic,
  • vejevje,
  • sadje,
  • zelenjava,
  • lesni pepel.

Nasveti za pravilno kompostiranje:

V okviru javne gospodarske službe zbiranja in prevoza odpadkov je dana možnost:

  • kompostiranja za individualna gospodinjstva v lastni režiji na lastnem kompostniku,
  • ločeno zbiranje v rjavem zabojniku,
  • ali odločitev za kompostiranje v lastni režiji v kombinaciji z rjavim zabojnikom.
  • v blokovni gradnji je obvezno zbiranje biorazgradljivih odpadkov v rjavih zabojnikih.

Zakaj kompostirati?

  • za izboljšanje sestave prsti,
  • za učinkovitejše zadrževanje vlage v prsti,
  • za boljšo prezračenost tal,
  • za večjo akumulacijo toplote,
  • za pridelavo zdravih rastlin s plodovi polnega okusa.

Postavitev kompostnika
Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Hišni kompostnik naj ima neposreden stik s tlemi in naj bo primerno prezračen. Postavi se tako, da ne povzroča motenj (npr. smradu) na sosednjih zemljiščih. Ta osnovna pravila so primerna za vse običajne sisteme, ne glede na to, ali gre za odprte kompostnike iz lesa ali žice ali za plastične zaprte hišne kompostnike.

Tehnika pravilnega kompostiranja
Hišni kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za optimalen razkrojni proces je pomembna zadostna količina kisika. To dosežemo tako, da suhi strukturni material (veje in zeleni obrez) in vlažni nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) premešamo. Kuhinjske odpadke in ostanke hrane takoj prekrijemo z listjem, zemljo, travo ali jih rahlo zagrebemo. S tem preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov (na primer podgan in ptičev). V procesu razgradnje, ki poteka pri 50–60 stopinjah Celzija, mikroorganizmi, bakterije in glive proizvajajo humus ter hranilne snovi. Poleg primerne temperature je potrebna tudi pravšnja vlažnost. Zato v času daljše poletne suše kompostni kup občasno navlažimo. Ko je hišni kompostnik poln, njegovo vsebino – po približno pol leta – preložimo. Tako ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo skozi sito, ki ima odprtine velike od 15 do 20 milimetrov. Kar ne gre skozi sito, uporabimo kot strukturni material v novem kompostnem kupu ali pa za gnojenje sadnega drevja in večjih rastlin.

Kako uporabiti pridelani kompost?
Zrel, presejani kompost, uporabimo za lončnice, gredice. Kompost lahko raztresemo po površini ali pa ga plitvo zamešamo v zemljo. Koristni nasvet: Količino bioloških odpadkov doma lahko zmanjšate tako, da hrano nakupujete, kuhate in shranjujete premišljeno.

PUP Saubermacher

PODATKI

PUP-Saubermacher d.o.o.
Koroška cesta 46, 3320 Velenje
T:  03 896 87 11
F:  03 896 87 19

E:  podjetje@pup-saubermacher.si

PUP Saubermacher

Uradne ure

Ponedeljek, sreda: 7.00 - 9.30 in 10.30 - 15.00
Četrtek, petek: 7.00 - 9.30 in 10.30 - 13.00
Torek: ni uradnih ur

V času uradnih ur lahko dobite informacije o ravnanju z odpadki tako, da iz položnice navedete številki plačnika in odjemnega mesta. S položnico lahko vstopate v zbirni center Velenje in Podhom.

Delovni čas zbirnih centrov

ZC Velenje
Od aprila do konca septembra:
ponedeljek - petek: 8.00 do 18.00
sobota: 8.00 do 12.00
dan pred praznikom odprto do 14.00
nedelje in prazniki zaprto

Od oktobra do konca marca:
ponedeljek - petek:  8.00 do 17.00
sobota: 8.00 do 12.00
dan pred praznikom odprto do 14.00
nedelje in prazniki zaprto
ZC Podhom
torek: 8.00 do 15.30
četrtek: 10.00 do 17.00
1. sobota v mesecu:
od 8:00 do 12:00 (v primeru, da je ta dan praznik, se prestavi na 2. soboto v mesecu)

dan pred praznikom odprto do 14.00
ZM Šmartno ob Paki
1. in 3. sobota v mesecu:
od 8.00 do 12.00
ob praznikih zaprto
ZM Šoštanj

2. in 4. sobota v mesecu:
od 9.00 do 12.00
ob praznikih zaprto